((وب سایت زبان و فرهنگ تالش))

گفتمانی منطقی پیرامون زبان،هویت و فرهنگ تالشی

صفحه‌ای مجازی برای علاقه‌مندان به مطالعه فرهنگ، هویت و زبان تالشی و آشنایی با قوم تالش به‌عنوان یک قوم اصیل ایرانی از روزگاران بسیار دوردست...
این وبلاگ با کد رهگیری 43965145 در سایت ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت گردیده است.
رایانامه: taleshi95@gmail.com

گروه تلگرامي زبان و فرهنگ تالش


گروهي به منظور گفت وگو پيرامون زبان و فرهنگ تالش؛ صفحه اي براي علاقه مندان به مطالعه تاريخ و فرهنگ تالش بزرگ
لينک دسترسي:

این گروه موقتاً از دسترس خارج می باشد


جغرافياي منطقه تالش نشين

منطقه قومی تالش که یکی از نواحی ایرانی محل سکونت قوم تالش است با مساحتی حدود ۲۳۷۳ کیلومتر مربع که در شمال غرب گیلان قرار دارد، یک سوم خاک استان گیلان را تشکیل می‌دهد. این شهرستان که نام خود را از قوم تالش گرفته و به استناد منابع و شواهد بسیار، بازمانده اقوام کادوس باستان و از همسایگان دیرین قوم گیل می‌باشد، از غرب به استان اردبیل از شمال به آستارا و از جنوب به رودبار و از شرق به دریای خزر و انزلی محدود شده و شامل شهرستانهای آستارا، تالش، ماسال،شاندرمن، رضوانشهر، صومعه سرا ،فومن ،شفت می‌باشد، همچنین جمعیت زیادی از تالشان در رشت و امام زاده هاشم و رودبار استان گیلان ساکن می‌باشند. علاوه بر این مردم مناطق عنبران (از توابع شهرستان نمین) و شاهرود و کلور (از توابع شهرستان خلخال) در استان اردبیل نیز تالش هستند.

تالش از سه جهت به کوههای تالش که ادامه رشته کوههای البرز هستند و از طرف دیگر به دریای خزر منتهی می‌شود. کشف آثار تمدن ۴۵۰۰ ساله در ییلاق (نوه دیی) تالش جلوه‌های بیشتری به این منطقه خوش آب و هوا داده‌است. همین تاریخ پرافتخار باعث شده تا سالشمار کادوسی مبدأی خود را سال ۱۵۵۸ قبل از میلاد قرار دهد.

مردم تالش به زبان تالشی تکلم می‌نمایندکه نزدیکترین زبان به زبان اوستایی می‌باشد. بخش اعظمی از تالش طی عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای از آن جدا شده و به روسیه ملحق شدند و هم اکنون تحت حاکمیت جمهوری آذربایجان می‌باشد.

شرايط اقتصادي و اجتماعي تالشان

از محصولات توليد شده در تالش مي‌توان به برنج، توتون و مرکبات وچاي اشاره کرد. اين تنوع و فراواني محصولات سبب شده که تالش بازارهاي هفتگي پررونقي داشته باشد. از آن جمله مي‌توان به يکشنبه بازار چوبر که اختصاص به معاملات دام دارد، پنجشنبه بازار شاندرمن که در آن انواع نهالها، دست ساخته‌هاي پشمي و نخي و فراورده‌هاي محلي مواد غذايي عرضه مي‌شود همچنين مي‌توان به چهارشنبه بازار رضوانشهر و پنجشنبه بازار تالش وسه شنبه بازار فومن اشاره کرد که در آن اغلب زنان و مردان با لباسهاي محلي حاضر شده و محصولات منطقه‌اي خود شامل برنج، انواع سبزيها و ميوه‌هاي درختي را به فروش مي‌رسانند.

شاليزارهاي تالش با چشم انداز زيبا - کاخ سبز سردار امجد در هشتپر تالش- کاخ مير احمد خان تالشخان اف در لنکران (مرکز تالشخانات در قرن ??وجدا شده از ايران)- جاده گيسوم تالش - پارک ملي هيراکانا واقع در جمهوري آذربايجان مابين آستارا و لنکران -ياناربلاق يا چشمه سوزان در منطقه آرچيوان نزديک آستاراي جمهوري آذربايجان و روستاي تاريخي نوا ديي و ييلاق مريان وشهرک تاريخي ماسوله ودژتاريخي قلعه رودخان فومن واماکن زيارتي شاهزاده ابراهيم شفت، که همه ساله پذيراي ميليونها ايراني و جهانگرد مي‌باشد ديده مي‌شود. جاده‌هاي تالش در ايران از بالاترين درصد تصادفات (طبق آمار منتشره از راهنمايي و رانندگي ايران) برخوردار است.

سرزمین تالش











تالشان در امتداد کادوسان

کادوس ها يا کادوسيان که در منابع تاريخي قديمي آن را کاتي شان يا کاتوزيان مي گفتند از قبايل مهم ومستقل بوده اند و تالش هاي کنوني بر اساس منابع تاريخي همان کادوسي ها هستند که اکنون در غرب گيلان و شرق اردبيل حضور دارند و در گذشته از نظر سياسي قدرت مسلط منطقه را تشکيل مي دادند و زندگي آنان بيشتر بر مبناي نيمه شباني استوار بود، اما با توسعه ي کشت غلات در ناحيه تالش و پاره اي از کشت هايي مانند چاي و توتون در فومنات شکل زندگي آنان تغيير يافت و به يکجا نشيني تبديل شد . گفته مي شود کادوس يوناني شده کلمه تالوش است که در قرون بعد طالش يا تالش شده است .نامي که يوناني ها بر مردم سرزمين گيلان يعني گيل ها نيزداده اند .

امروزه منطقه قومي تالش در يک موقعيت قوسي شکل از رودبار به سوي کوه هاي تالش تالنکران جمهوري آذربايجان کشيده شده است وتازمان ملحق شدن بخشي از قوم تالش به روسيه در قرار داد گلستان ،تمام تالش ها در ترکيب ملي قرار داشتند

تولش کيله(دختران تالشي)
آخرين نظرات

[Forwarded from رادیوتالشان]
🔴دلایل بسیارمهم و با ارزش استان شدن تالش برای امنیت کشور🔴
✅ حتما بخوانید وباز نشر نمایبد

1- لزوم الحاق کامل نمین و بخش هیر به استان جدید تالش جنوبی (تالشی شمالی در اشغال جمهوری آران(آذربایجان است) و تثبیت کامل آستارا و گردنه حیران در استان تالش جنوبی
2- الحاق خلخال و کوثر به استان گیلان👇👇
@bataleshan🌅👈رادیو تالشان

✅ وب سایت آذریها در این راستا گفتگویی با دکتر عطاالله عبدی از اساتید آذری دانشکده جغرفیای دانشگاه خوارزمی ترتیب داده است که در زیر می آید. عطاءالله عبدی استاد جغرافیای سیاسی و کارشناس مسائل قومی بوده و از نزدیک با مسائل آذربایجان در ارتباط است.

🎯با تشکر از قبول زحمت اولا بفرمایید جایگاه تقسیمات کشوری و الزامات آن در امر کشورداری چیست؟
در کشور ما ایران مقوله تقسیمات کشوری همواره یکی از داغترین مباحث در درون مدیریت کلان کشور، رقابت نواحی و کلان شهرهای مختلف کشور در راستای پدیده ای بوده است که در مباحث جغرافیای سیاسی از آن با عنوان قلمروخواهی یاد می شود. این امر در در نواحی و شهرهای گوناگون کشور از آن روی اهمیت یافته که از این راه آنها می توانند به جذب سرمایه و امکانات لازم برای پیشرفت مناطق مورد نظر خود نایل آیند و از نظر اجتماعی هم عرصه برای ابراز هویت و پاسخ به میل رقابتهای مکانی و حس قلمرو خواهی آنها فراهم می شود. این امر به گونه ای در کشور گسترش یافته که تقریبا در تمام استانها و نواحی کشور می توان نشانی از آن را مشاهده نمود. برای نمونه تلاش شهرهایی مانند کاشان، مراغه، مهاباد، میان دوآب، بروجرد، زابل، لار و... برای ایجاد استانی به مرکزیت شهرهای یاد شده را می توان نام برد. از جمله مناطقی که سالهای اخیر بحث پیرامون ارتقای آن در سطح استان مطرح شده است منطقه تالش در کرانه های شمالی کشور است.

🎯 در سالهای گذشته دیدگاههایی در خصوص امکان تشکیل یک استان به نام «تالش جنوبی» در نوار شمالی که متشکل از شهرهای استان گیلان و اردبیل باشد مطرح شده است. ارزیابی شما نسبت به این طرح چیست؟

البته مانند همه موارد ادعای شکل گیری استان های جدید در این زمینه نیز دیدگاه های موافق و مخالف گوناگونی مطرح شده است، مخالفان به مواردی همانند اینکه این استان مقدمه شکل گیری قوم گرایی تالشی است . البته مخالفتهایی با رنگ و بوی رقابتهای مکانی از جانب گیلان و اردبیل هم در این رابطه مطرح می شود. زیرا نخبگان و مدیران محلی در این استانها نگران از دست دادن بخشی از منابع اقتصادی، جمعیت و قلمرو خود هستند. البته بر این امر دلایلی مانند بار مالی ایجاد یک استان جدید، ظرفیت های اقتصادی این منطقه در اداره امور خود و نیز داشتن ظرفیت های جمعیتی مطرح در قانون تقسیمات کشوری برای ارتقا به سطح استان را هم باید اضافه کرد.
مخالفت هایی هم از سوی جریان قومگرا مطرح می شود، زیرا آنها در راستای توسعه طلبی زبانی و جغرافیای خود و در نقشه هایی که به اصطلاح از آذربایجان بزرگ ارائه می دهند به صورت آشکار مرزهای آذربایجان را تا انزلی ادامه می دهند و تشکیل چنین استانی را سدی در برابر توهمات پان ترکی خود می دانند. اما هم فکران این طیف که گاهی در میان مدیران و نخبگان اجتماعی هم حضور دارند برای مشروعیت دادن به گفته های خود و که هزینه نمودن ادعاهای خود عمدتا به طرح دغدغه های مذهبی پرداخته و سعی می کنند طرح خود را با رنگ و بوی مذهبی

و یا حتی در آینده از زبان مذهبیون بیان نمایند.

🎯موافقان طرح چگونه از آن دفاع می کنند؟
دلایل موافقان از چند زوایه و بُعد قابل طرح می باشد که من به برخی از مهمترین آنها اشاره می کنم. اولین دلیل عمدتا از سوی کسانی مطرح می شود که نگران از بین رفتن  هویت تالشی به عنوان بخشی از فرهنگ و هویت تاریخی ایرانی است. واقعیت آن است که سیل مهاجرت از استانهای مجاور بویژه از اردبیل امروزه بخشی از جغرافیای تاریخی این منطقه را از نظر زبانی تغییر داده و تبدیل منطقه ای مهاجر نشین ترکزبان نموده است نمونه آن شهر آستارا است که آقای بهزاد بهزادی در لغت نامه اش اشاره می کند که در دوران کودکی اش در آستار به زبان تالشی صحبت می کرده اند است،  از این رو برخی بر این باورند برای نجات زبان تالشی در برابر رشد و توسعه زبان ترکی باید با ایجاد استان تالش از تضعیف و نابودی هر چه بیشتر این زبان کهن جلوگیری کرد.

🎯 از نظر شما اهمیت ژئوپولتیک شکل گیری استان تالش چگونه قابل بیان است؟
آنچه که جوهر کلام من به عنوان دیدگاهی در تایید شکل گیری استان تالش را تشکیل می دهد این است که ایجاد استان تالش در کنار معایب و اشکالات شکلی چه قانونی و غیره که مطرح می شود از لحاظ راهبردی و ژئوپلتیک هم دارای اهمیت شایانی است و در کنار حفظ فرهنگ تالش یک اقدام راهبردی در راستای تامین امنیت پایدار ملی نیز خواهد بود. این امر یک راهبرد «مدیریت سرزمینی» در برابر یک خطر امنیت ملی به نام کشور جمهوری (به اصطلاح) آذربایجان است.(تفکر پان ترکیسم)
زیرا از لحاظ جغرافیایی منطقه تالش تقسیم شده به دو بخش ایرانی و باکویی (به اصطلاح جمهوری آذربایجان) یا به عبارت بهتر شمالی(این بخش را برخی از صاحب نظران تالش اشغالی هم می نامند) و جنوبی(بخش ایرانی) است، امروزه زبان تالش از شهرستان فومن تا جنوب باکو : در شهرهایی مانند آستارا) ادامه می یابد.
جدایی بخش شمالی تالش از ایران یکی از میراث‌های شوم عهدنامه ترکمانچای بوده است. این منطقه یعنی نیمه شمالی تالش از لحاظ سیاسی و اجتماعی دچار فراز و فرودهای بسیاری بوده است. اما از زمان شکل گیری و ابداع جمهوری آذربایجان در مناطق آران و شروان فشارهای فرهنگی و اجتماعی گسترده ای به صورت سازماندهی شده در قالب ایدئولوژی پان ترکیسم بر این منطقه وارد شده و تلاش¬های مبارزانی همچون ژنرال علی اکرام همت اف برای آزادی و رهایی از این فشارها با شدت تمام سرکوب شده است.
آنچه که در این زمینه مشخص است آن است که یکی از ابعاد برجسته جنبش آزادی خواهانه تالش شمالی و آرمان رهبران آن بازگشت به آغوش مام میهن یعنی ایران است. از این رو تلاش برای ایجاد استان تالش می تواند گامی در راستای پاسخ به ندای ایران خواهانه تالشان و نیز ابزاری برای مبارزه با ایده های انضمام گرایانه باکو با عناوینی مانند واژه های جعلی آذربایجان شمالی و جنوبی است. یعنی در برابر اقدام آنها در جعل تاریخ و جغرافیا ما نیز باید واقعیت تاریخی و جغرافیایی تالش شمالی و جنوبی را برجسته نماییم.
در این صورت هم بخشی از مردمان ایرانی جدا افتاده از ایران را برای آزادی و بازگشت به مام میهن کمک خواهیم نمود، هم در برابر توطئه سرزمینی پانترکها و راهبردی سرزمینی ارائه خواهد شد و هم اینکه به الزاماتی مانند حفظ هویت تالشان ایران در برابر زبانهای مهاجم به این منطقه و توسعه آن کمک خواهد شد.

🔴دلایل بسیارمهم وباارزش استان شدن تالش برای امنیت کشور🔴
@bataleshan🌅👈رادیو تالشان

موافقين ۰ مخالفين ۰ تعداد بازديد: ۶۱۶ ۹۵/۰۵/۲۰
نویسنده وبلاگ

رادیو تالشان

نظرات (۲)

به نظر من تالشی ها باید یک استان برای خودشان داشته باشند چون دیر یا زود دیگر چیزی از زبان و فرهنگ تالش باقی نمی ماند و بیشترشان همین الان  هم ترک زبان شده اند و  اصالت خود را فراموش کرده اند
تالشا محرومترین قشر تو گیلان هستن.همه شرایط استان شدنو دارن.از نظر وسعت ویا جمعیت.امیدوارم مسولین ما به خودشون بیان و کاری برای تالش بکنن

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">