((وب سایت زبان و فرهنگ تالش))

گفتمانی منطقی پیرامون زبان،هویت و فرهنگ تالشی

صفحه‌ای مجازی برای علاقه‌مندان به مطالعه فرهنگ، هویت و زبان تالشی و آشنایی با قوم تالش به‌عنوان یک قوم اصیل ایرانی از روزگاران بسیار دوردست...
این وبلاگ با کد رهگیری 43965145 در سایت ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت گردیده است.
رایانامه: taleshi95@gmail.com

گروه تلگرامي زبان و فرهنگ تالش


گروهي به منظور گفت وگو پيرامون زبان و فرهنگ تالش؛ صفحه اي براي علاقه مندان به مطالعه تاريخ و فرهنگ تالش بزرگ
لينک دسترسي:

این گروه موقتاً از دسترس خارج می باشد


جغرافياي منطقه تالش نشين

منطقه قومی تالش که یکی از نواحی ایرانی محل سکونت قوم تالش است با مساحتی حدود ۲۳۷۳ کیلومتر مربع که در شمال غرب گیلان قرار دارد، یک سوم خاک استان گیلان را تشکیل می‌دهد. این شهرستان که نام خود را از قوم تالش گرفته و به استناد منابع و شواهد بسیار، بازمانده اقوام کادوس باستان و از همسایگان دیرین قوم گیل می‌باشد، از غرب به استان اردبیل از شمال به آستارا و از جنوب به رودبار و از شرق به دریای خزر و انزلی محدود شده و شامل شهرستانهای آستارا، تالش، ماسال،شاندرمن، رضوانشهر، صومعه سرا ،فومن ،شفت می‌باشد، همچنین جمعیت زیادی از تالشان در رشت و امام زاده هاشم و رودبار استان گیلان ساکن می‌باشند. علاوه بر این مردم مناطق عنبران (از توابع شهرستان نمین) و شاهرود و کلور (از توابع شهرستان خلخال) در استان اردبیل نیز تالش هستند.

تالش از سه جهت به کوههای تالش که ادامه رشته کوههای البرز هستند و از طرف دیگر به دریای خزر منتهی می‌شود. کشف آثار تمدن ۴۵۰۰ ساله در ییلاق (نوه دیی) تالش جلوه‌های بیشتری به این منطقه خوش آب و هوا داده‌است. همین تاریخ پرافتخار باعث شده تا سالشمار کادوسی مبدأی خود را سال ۱۵۵۸ قبل از میلاد قرار دهد.

مردم تالش به زبان تالشی تکلم می‌نمایندکه نزدیکترین زبان به زبان اوستایی می‌باشد. بخش اعظمی از تالش طی عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای از آن جدا شده و به روسیه ملحق شدند و هم اکنون تحت حاکمیت جمهوری آذربایجان می‌باشد.

شرايط اقتصادي و اجتماعي تالشان

از محصولات توليد شده در تالش مي‌توان به برنج، توتون و مرکبات وچاي اشاره کرد. اين تنوع و فراواني محصولات سبب شده که تالش بازارهاي هفتگي پررونقي داشته باشد. از آن جمله مي‌توان به يکشنبه بازار چوبر که اختصاص به معاملات دام دارد، پنجشنبه بازار شاندرمن که در آن انواع نهالها، دست ساخته‌هاي پشمي و نخي و فراورده‌هاي محلي مواد غذايي عرضه مي‌شود همچنين مي‌توان به چهارشنبه بازار رضوانشهر و پنجشنبه بازار تالش وسه شنبه بازار فومن اشاره کرد که در آن اغلب زنان و مردان با لباسهاي محلي حاضر شده و محصولات منطقه‌اي خود شامل برنج، انواع سبزيها و ميوه‌هاي درختي را به فروش مي‌رسانند.

شاليزارهاي تالش با چشم انداز زيبا - کاخ سبز سردار امجد در هشتپر تالش- کاخ مير احمد خان تالشخان اف در لنکران (مرکز تالشخانات در قرن ??وجدا شده از ايران)- جاده گيسوم تالش - پارک ملي هيراکانا واقع در جمهوري آذربايجان مابين آستارا و لنکران -ياناربلاق يا چشمه سوزان در منطقه آرچيوان نزديک آستاراي جمهوري آذربايجان و روستاي تاريخي نوا ديي و ييلاق مريان وشهرک تاريخي ماسوله ودژتاريخي قلعه رودخان فومن واماکن زيارتي شاهزاده ابراهيم شفت، که همه ساله پذيراي ميليونها ايراني و جهانگرد مي‌باشد ديده مي‌شود. جاده‌هاي تالش در ايران از بالاترين درصد تصادفات (طبق آمار منتشره از راهنمايي و رانندگي ايران) برخوردار است.

سرزمین تالش











تالشان در امتداد کادوسان

کادوس ها يا کادوسيان که در منابع تاريخي قديمي آن را کاتي شان يا کاتوزيان مي گفتند از قبايل مهم ومستقل بوده اند و تالش هاي کنوني بر اساس منابع تاريخي همان کادوسي ها هستند که اکنون در غرب گيلان و شرق اردبيل حضور دارند و در گذشته از نظر سياسي قدرت مسلط منطقه را تشکيل مي دادند و زندگي آنان بيشتر بر مبناي نيمه شباني استوار بود، اما با توسعه ي کشت غلات در ناحيه تالش و پاره اي از کشت هايي مانند چاي و توتون در فومنات شکل زندگي آنان تغيير يافت و به يکجا نشيني تبديل شد . گفته مي شود کادوس يوناني شده کلمه تالوش است که در قرون بعد طالش يا تالش شده است .نامي که يوناني ها بر مردم سرزمين گيلان يعني گيل ها نيزداده اند .

امروزه منطقه قومي تالش در يک موقعيت قوسي شکل از رودبار به سوي کوه هاي تالش تالنکران جمهوري آذربايجان کشيده شده است وتازمان ملحق شدن بخشي از قوم تالش به روسيه در قرار داد گلستان ،تمام تالش ها در ترکيب ملي قرار داشتند

تولش کيله(دختران تالشي)
آخرين نظرات

علی رستم پور هفتخوانی هستم، در مرداد ماه سال 1359 از یک خانوادی زحمتکش تالش در روستای کمادلسر شهر ماکلوان فومنات، دیده به جهان گشودم، از همان کودکی تلاش بی حد پدر و مادر را برای امرار معاش زندگی با تمام وجودم احساس نمودم، راستی و سختکوشی پدر الهام زندگی من بود از دامن مهر مادرهم، صداقت و یکرنگی و مهربانی را فرا گرفتم و نجوای مادرم در دوبیتی‌های تالشی، عشقی به فرهنگ وشعر و آواز تالشی را در وجودم پروراند. افسوس مشکلات مالی زندگی فراتر از آرزوهای کودکی ما بود.
دوران ابتدایی را با طی کردن فاصله راه کوهستانی وسخت چهارکیلومتری مدرسه تا خانه را همزمان با کمک در فعالیت‌های کشاورزی خانواده فرا گرفتم، مشق‌ها و تکالیف درسی ابتدایی من همواره دفتری دیگر به همراه داشت و آن این بود که دلنوشته هایم را در غالب شعر می‌گفتم بعد که خوشم نمی‌آمد برآن خط می‌زدم.
سال دوم راهنمایی را در روستای کمادل که سپری نمودم، به دلایل مشکلات خانواده درس را رها کردم و دنبال شغلی برآمدم که زود تر در معاش خانواده سهیم گردم ابتدا در کاربنایی ومعماری ساختمان وارد شدم و بسیاری از مهارت‌های آن را فرا گرفتم، همواره در کنار زندگی کاری فعالیت‌های هنری و موسیقی و شعر را داشتم و هر روز با الهام از زندگی و طبیعت دلنوشته های خودرا درغالب شعر تالشی وفارسی بیان می‌نمودم
می‌دانستم که به دلیل فرا نگرفتن علوم ادبی و دانشگاهی شعرهایم در پاره ای موارد از نظر فنون سرودن شعر موزون نیست اما آنچه که می‌سرودم عمیقاً از قلبم و از عشقم سرچشمه می‌گرفت به همین خاطر بسیاری از دوستان مشوق من بودند تا شعرهایم را برای آن‌ها بخوانم.
بعد از مدتی در شغل ساختمانی محل سکونت خودم را به تهران انتقال دادم و با تغییر شغل در بازار لوازم یدکی ماشین دریک مرکز بزرگ تجاری مشغول بکار شدم، در آنجا فرصتی بود تا با تکنولوژی روز بیشتر آشنا گردم و از امکاناتی چون کامپیوتر واینترنت بیشتر بهره جویم.
با آمدن اینترنت، دریچه ای برای من گشوده شد تا شعرهایم را در فضای مجازی ارائه دهم با دوستان بزرگواری آشنا شدم دوستان زیادی به ویژه از تالش‌ها به جمع دوستانم پیوستند. آن‌ها هم از شعرهایم استقبال نمودند به ویژه استاد نیک نهاد خیلی تشویقم نمودند و گفتندحالا که این همه شعرهای خوب تالشی دارید چرا آن‌ها را در یک وبلاگ به نام خودتان ثبت نمی‌کنید با زحمات و راهنمایی زیاد ایشان خودم وبلاگ نویس شدم وتمام شعرهایم را در آن سازمان دادم و سر دبیر مجله سرزمین نوروز تالش اشعارم را در این مجله وزین در چند مرحله بچاپ رساند حالا قرار است با کمک ایشان مجموعه اشعار تالشی خودم را که بیش از 500 موضوع شعری است در کتابی باتخلص بغض خزان نشر نمایم.
در کنار علاقه به شعر سعی نمودم از استعداد موسیقی خودم هم بهره جویم، به کمک یکی ازدوستانم که نوازنده سنتور بود به یادگیری و آموزش در آواز اموزشگاه موسیقی پرداختم و در کنار استاد منوچهر فیروزی به فراگیری ردیف‌های آواز اصیل ایران مشغول شدم که اکنون هنر جوی سال دوم هستم. امید دارم از این طریق هم خدمتی به فرهنگ تالش بنمایم..
کوچک همه شما – علی رستم پور هفتخوانی


نظرات (۱)

۰۵ شهریور ۹۵ ، ۱۲:۵۹ حسن رستم پور هفتخوانی
درود بر شما پسرعموی عزیز.چقدر زیبا نوشته ای بیوگرافی ات را .احسنت .مرا هم یاد دوران مدرسه ام انداختی.در پناه ایزد منان موفق باشید و مستدام.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">