((وب سایت زبان و فرهنگ تالش))

گفتمانی منطقی پیرامون زبان،هویت و فرهنگ تالشی

صفحه‌ای مجازی برای علاقه‌مندان به مطالعه فرهنگ، هویت و زبان تالشی و آشنایی با قوم تالش به‌عنوان یک قوم اصیل ایرانی از روزگاران بسیار دوردست...
این وبلاگ با کد رهگیری 43965145 در سایت ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت گردیده است.
رایانامه: taleshi95@gmail.com

گروه تلگرامي زبان و فرهنگ تالش


گروهي به منظور گفت وگو پيرامون زبان و فرهنگ تالش؛ صفحه اي براي علاقه مندان به مطالعه تاريخ و فرهنگ تالش بزرگ
لينک دسترسي:

این گروه موقتاً از دسترس خارج می باشد


جغرافياي منطقه تالش نشين

منطقه قومی تالش که یکی از نواحی ایرانی محل سکونت قوم تالش است با مساحتی حدود ۲۳۷۳ کیلومتر مربع که در شمال غرب گیلان قرار دارد، یک سوم خاک استان گیلان را تشکیل می‌دهد. این شهرستان که نام خود را از قوم تالش گرفته و به استناد منابع و شواهد بسیار، بازمانده اقوام کادوس باستان و از همسایگان دیرین قوم گیل می‌باشد، از غرب به استان اردبیل از شمال به آستارا و از جنوب به رودبار و از شرق به دریای خزر و انزلی محدود شده و شامل شهرستانهای آستارا، تالش، ماسال،شاندرمن، رضوانشهر، صومعه سرا ،فومن ،شفت می‌باشد، همچنین جمعیت زیادی از تالشان در رشت و امام زاده هاشم و رودبار استان گیلان ساکن می‌باشند. علاوه بر این مردم مناطق عنبران (از توابع شهرستان نمین) و شاهرود و کلور (از توابع شهرستان خلخال) در استان اردبیل نیز تالش هستند.

تالش از سه جهت به کوههای تالش که ادامه رشته کوههای البرز هستند و از طرف دیگر به دریای خزر منتهی می‌شود. کشف آثار تمدن ۴۵۰۰ ساله در ییلاق (نوه دیی) تالش جلوه‌های بیشتری به این منطقه خوش آب و هوا داده‌است. همین تاریخ پرافتخار باعث شده تا سالشمار کادوسی مبدأی خود را سال ۱۵۵۸ قبل از میلاد قرار دهد.

مردم تالش به زبان تالشی تکلم می‌نمایندکه نزدیکترین زبان به زبان اوستایی می‌باشد. بخش اعظمی از تالش طی عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای از آن جدا شده و به روسیه ملحق شدند و هم اکنون تحت حاکمیت جمهوری آذربایجان می‌باشد.

شرايط اقتصادي و اجتماعي تالشان

از محصولات توليد شده در تالش مي‌توان به برنج، توتون و مرکبات وچاي اشاره کرد. اين تنوع و فراواني محصولات سبب شده که تالش بازارهاي هفتگي پررونقي داشته باشد. از آن جمله مي‌توان به يکشنبه بازار چوبر که اختصاص به معاملات دام دارد، پنجشنبه بازار شاندرمن که در آن انواع نهالها، دست ساخته‌هاي پشمي و نخي و فراورده‌هاي محلي مواد غذايي عرضه مي‌شود همچنين مي‌توان به چهارشنبه بازار رضوانشهر و پنجشنبه بازار تالش وسه شنبه بازار فومن اشاره کرد که در آن اغلب زنان و مردان با لباسهاي محلي حاضر شده و محصولات منطقه‌اي خود شامل برنج، انواع سبزيها و ميوه‌هاي درختي را به فروش مي‌رسانند.

شاليزارهاي تالش با چشم انداز زيبا - کاخ سبز سردار امجد در هشتپر تالش- کاخ مير احمد خان تالشخان اف در لنکران (مرکز تالشخانات در قرن ??وجدا شده از ايران)- جاده گيسوم تالش - پارک ملي هيراکانا واقع در جمهوري آذربايجان مابين آستارا و لنکران -ياناربلاق يا چشمه سوزان در منطقه آرچيوان نزديک آستاراي جمهوري آذربايجان و روستاي تاريخي نوا ديي و ييلاق مريان وشهرک تاريخي ماسوله ودژتاريخي قلعه رودخان فومن واماکن زيارتي شاهزاده ابراهيم شفت، که همه ساله پذيراي ميليونها ايراني و جهانگرد مي‌باشد ديده مي‌شود. جاده‌هاي تالش در ايران از بالاترين درصد تصادفات (طبق آمار منتشره از راهنمايي و رانندگي ايران) برخوردار است.

سرزمین تالش











تالشان در امتداد کادوسان

کادوس ها يا کادوسيان که در منابع تاريخي قديمي آن را کاتي شان يا کاتوزيان مي گفتند از قبايل مهم ومستقل بوده اند و تالش هاي کنوني بر اساس منابع تاريخي همان کادوسي ها هستند که اکنون در غرب گيلان و شرق اردبيل حضور دارند و در گذشته از نظر سياسي قدرت مسلط منطقه را تشکيل مي دادند و زندگي آنان بيشتر بر مبناي نيمه شباني استوار بود، اما با توسعه ي کشت غلات در ناحيه تالش و پاره اي از کشت هايي مانند چاي و توتون در فومنات شکل زندگي آنان تغيير يافت و به يکجا نشيني تبديل شد . گفته مي شود کادوس يوناني شده کلمه تالوش است که در قرون بعد طالش يا تالش شده است .نامي که يوناني ها بر مردم سرزمين گيلان يعني گيل ها نيزداده اند .

امروزه منطقه قومي تالش در يک موقعيت قوسي شکل از رودبار به سوي کوه هاي تالش تالنکران جمهوري آذربايجان کشيده شده است وتازمان ملحق شدن بخشي از قوم تالش به روسيه در قرار داد گلستان ،تمام تالش ها در ترکيب ملي قرار داشتند

تولش کيله(دختران تالشي)
آخرين نظرات

به نام یزدان پاک درسپیده دمان دوم مرداد 9118 مادی باستان 3728 زردشتی و 1324 خورشیدی، وقتی تکبیر صبح ازحنجره خروس برخاست و نواهای سینه سرخ سیاهی شب را شکافت و (صلامه) کوهستانی شاخه های به قنوت مانده راشستان ها را درموجی دل انگیز نواخت درمیان جنگل های سرسبزکوههای ییلاق ماسال(اولسبنگاه) در یک خانواده روستای معتقد و با ذوق خیلی ساده تولد یافتم . و درتولد من کوه بود و چشمه و چمن وراش های ایستاده و صخره های برافراشته وگل های وحشی چلچراغ- عسله واش و شیپوری که بیدارباش می نواخت تا ازتهاجم باد نهراسیم. ازمادر و پدری که در سکوت سرد شب را و زوزه بادها و دلهره ها را با صلابت کوهستانی مچاله کردند. هرگز نجابت شرقی چشم های آنها را که عصمت شفافی داشت و طرح مبهم آن را فقط زلالی احساسم دراشکی ساده می تواند ترسیم کند. ازخاطر نمی برم زیرا وجودشان عشقی به وسعت آسمان و خدا داشت و در زندگیمان با همه مضایق چون خورشیدی بودند که گم شدند قافله را بی معنی می کرد. کودکی ونوجوانی ام جاری بود درکوه ها وجنگل ها و راشستان های به نماز ایستاده وشاخه های به قنوت ماندگار و اینگونه شد که بعدها این روستائی کوهستانی عشق سرود و در خطبه ها صلابت شعر و شرافت را پیوند داد.

درسال 1351 با توجه به قبولی درچند جا به علت شوق معلمی که درآن زمان حرمتی وافرداشت به استخدام آموزش و پرورش درآمدم و در دبیرستان های منطقه به تدریس ادبیات مشغول شدم وپس ازسی سال تدریس بالاخره در اول مهرماه 1379 بازنشسته شدم.
همزمان با فارغ التحصیلی ازانستیتو هنر از محضراستاد فرزانه حسن میرخانی ام الخطوط- شاعر- عارف بزرگ درسال های 1354و1355 درتهران هنرشریف خوشنویسی را آموختم که امروزشاگردانم خود استادانی بزرگ وبرجسته اند. گذشته ازهنرخوشنویسی درنقاشی و دیگر هنرها کم وبیش فعالیت داشته اما روح تشنه ام را سیراب نکرده اند.

با احترام و خضوع فوق العاده به همه ادیان ومذاهب و انسان ها با هرگرایشی حدود بیش ازهفت سال مداوم و مستمر در زمینه آئین های الهی تحقیق و بطورمرتب در مجامع علمی مذهبی حضوریافته و از محضرودرس استادان بزرگ ومراجع عالیقدرتلمذ نموده ام با اخذ مدارک وتائییدیه های مختلف ازجمله گواهی نامه میسیون بین المللی درمورد شهادت پیغمبران درسال 1349 اتمام دوره فقه واصول وفلسفه اسلامی وتفسیر و دریافت دانشنامه معارف با رتبه ممتاز93/19ازمرکزتحقیقات علمی دینی حوزه علمیه قم واجازه حقوق شرعی واسلامی ازبزرگترین مرجع فاضل واندیشمند حضرت آیت اله مرعشی **** اعلی الله مقامه الشریف درسال 1353
 تحصیلات:دارای دانشنامه علوم اسلامی
 با کمال افتخاروسربلندی همانگونه که افتد ودانی ازهیچکدام این مدارک وعناوین دردو دهه اخیرسوء استفاده دنیایی نکرده ام

مجموعه آثار:
منظومه خندیله پِشت /1352
تبارنامه شجره ماسال / 1378
نامداران ماسال و شاندرمن / 1379
مجموعه شعر در حصار سنگ / 1380
مجموعه شعر عاشورایی دریا در تشنگی / 1380
گستردگی زبان تالشی / 1383
شرح حال حاج اسماعیل ماسالی / 1386
فرهنگ لغات تالشی / 1386
مجموعه شعر حماسه تالش / 1386
مجموعه شعر همراه غزل / 1387
مجموعه شعر در فصل زخم تبر / 1378

روحش شاد ویادش گرامی

نظرات (۰)

هيچ نظري هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">